Særlige forhold: Store dele af cykelruten følger smalle stier langs vandet. På et par strækninger følges veje. Her skal cyklister være meget opmærksomme, da biltrafikken om sommeren kan være tæt, særligt omkring badebyerne. Der er få shelters på ruten, men ellers masser af Bed & Breakfast, vandrehjem, hoteller og kroer.
Knud Rasmussens Hus
Hævet over klitterne, midt i det billedskønne skanseområde nordøst for Hundested Havn, ligger polarforsker Knud Rasmussens stråtækte hus. Knud Rasmussen er hovedsagelig kendt for sine videnskabelige ekspeditioner til Grønland, herunder arktiske opdagelsesrejser til Thule.
Mindehuset kan besøges dagligt fra april til oktober, og det er ikke kun forbeholdt voksne med interesse i polarforskning. Børn i alle aldre finder huset spændende med ægte bjørneskind fra polarforskerens egne ekspeditioner, knitrende brændeovn, der ligner noget, som kan eksplodere, og sjove billeder af eskimoer og vilde dyr.
Til huset hører et over 25.000 m2 stort naturområde lige ud til Kattegat og i umiddelbar tilknytning til Spodsbjerg fyr. (Kilde: www.hundested.org)
Røllike-gyvelkvæler ved Hald Strand
Går man en tur i juni-juli måned langs de åbne græsarealer ved Hald Strand, kan man være heldig at støde på en ægte dansk sjældenhed: Røllike-gyvelkvæler. Planten vokser lige netop her i Hald, og så på Øland i Sverige som de eneste 2 steder i Skandinavien. Den er fredet, og du må derfor ikke plukke eller på anden måde beskadige den.
Røllike-gyvelkvæler er 15-45 cm høj, og dens blåviolette blomster kan ses i juni og juli. Den har en opret og ugrenet stængel. Røllike-gyvelkvæler har ingen bladgrønt (klorofyl) og kan dermed ikke producere energi ved hjælp af fotosyntese, som langt de fleste planter ellers benytter sig af. Den må i stedet levesom parasit på andre planter. Den får derfor kun næring til vækst og blomstring ved at bore sine rødder ind i rødderne på en værtsplante. Herved ”stjæler” den en del af værtsplantens næring – uden dog at slå den ihjel. Røllike-gyvelkvæler lever alene på kurvblomsten almindelig røllike.
Heatherhill - Rågeleje
Heatherhill er et åbent, bakket område ved Sjællands nordkyst, nær Rågeleje. Heatherhill er fredet sammen med dele af Hanebjerg Mose og dele af sommerhusområdet på Hanebjerg. Fredningen sikrer områdets landskabelige, biologiske og geologiske værdier samt befolkningens adgang til bakkerne og stranden.
Man må færdes til fods overalt undtagen i haver, hegnede arealer uden særlige over- gange samt steder, hvor der er skiltet imod uøn- sket færdsel. Desuden er færdsel ikke tilladt direk- te på de stejle kystskrænter, da slitage øger risikoen for, at skrænterne skrider ned. Der er adgang til stranden ad en sti samt ad en trappe.
Terrænet med dets markante bakker og dale blev dannet ved den sidste istid. Sand og grus er ført med vand fra den smeltende is, og har lagt sig foran iskanten som de nuværende fladtoppede højdedrag langs kysten. En strøm af smeltevand har udgravet dalstrøget mellem P-pladsen og stranden, og siden har havet fjernet materialet foran den 15-20 m høje kystskrænt. Lavningen omkring den lille sø skyldes bortsmeltning af et isstykke, der har ligget i aflejringerne. Rækken af langstrakte bakker på tværs af kysten er materia- le, der har ligget på bunden af et vandløb, der passerede gennem isen. Senere har også vinden tilført terrænet et lag sand, ikke mindst under sandflugtsperioden i 15-1700 tallet.
Hede- og overdrevsplanter dækker hoved- parten af Heatherhill. Disse lave bevoksnings- typer med spredte enebær- og gyvelbuske var for få hundrede år siden typiske for Nordsjælland. Specielt mod nordøst i Heatherhill findes der større, sammenhængende arealer med Lyng og Revling. De iøjnefaldende blomster af Nikkende Kobjælde og Blodrød Storkenæb kendetegner området forår og forsommer. Floraen er i det hele taget artsrig, både på bakkerne og i den lille sø.