Smørmosen. (FOTO: www.smormosen.dk).
"Københavnsegnens grønne områder" var en fremragende landskabsplan fra 1936, hvor grønne kiler og parker blev sikret til fremtidens borgere. Desuden var en sammenkædning med stier mellem disse grønne områder og med forbindelse til stationerne en vigtig del af planen. Regionale Cykelrute 62 er sådan en rute, her mellem Smørmosen ved Hjortespring, over Kagsengen før Husum, videre gennem Damhusengen og langs Damhussøen, gennem Vigerslev-Parken og endelig efter 15 km fremme ved Kystagerparken lige vest for Valbyparken.
Smør- og Fedtmosen
Området er fredet, og det bliver vedligeholdt efter plejeplan for Smør- og Fedtmosefredningen 2010. Her er blandet mosaik af mose, søer og gamle tørvegrave med åbent vand, rørsump, pile- og birkekrat og sumpede skovpartier. Tibberup Å har sit udspring i den vestlige del. Området rummer naturværdier og er kerneområde for mosens rige fugleliv. Færdsel udenfor stier i området begrænses mest muligt.
Der findes en del bænke samt borde- bænkesæt rundt omkring i hele mosekomplekset, så der er mulighed for at sidde ned og nyde naturen en stund. Eller medbringe madkurven og holde picnic i det fri.
Fugle i mosen
Der er set ca. 200 fuglearter i Smør- og Fedtmosen, og heraf yngler 50-60 arter regelmæssigt.
Forårs- og efterårstrækket over mosen er moderat med gode dage indimellem. Vinteren kan synes lidt fuglefattig, men der kan være invasioner af fx sjaggere, vindrosler, silkehaler og bjergirisker, og selvom det bliver sjældnere besøg af såvel fjeldvåge som blå kærhøg.
Kagsengen
Kagsengen ligger i tilknytning til Kagsmosen, som ligger i Københavns Kommune. Kagsengen og Kagsmosen har rekreative stier, som er sammenhængende med stinettet langs Vestvolden. Der er opstillet borde og bænke rundt omkring langs med stierne i hele Kagsmosen og ved søen på Kagsengen.
Kagsengen er et naturpræget område. Græsflader holdes som naturgræs med klippede græsstier. Regionale cykel- og gangstier går gennem Kagsengen, og der er grussti langs Kagsåen. Beplantningen er spredte solitære træer, en ellelund, pil om pumpestationen og kratbevoksning omkring søen undtagen på den sydlige brink.
Kagshuset er opført i 1997 med p-plads og græsarealer til udeaktiviteter.
I 2012 og 13 er anlagt af underjordisk spildevandsbassin og et anlæg med bakke af overskudsjord. Det nye anlæg kan tages i brug ultimo 2013.
Damhusengen
"Gåselegepladsen" er en hyggelig naturlegeplads placeret i naturskønne omgivelser ved dæmningen mellem Damhussøen og Damhusengen. Der er mulighed for at sidde og nyde sin madpakke eller få et lille hvil på legepladsens bænke, og om sommeren kan der grilles ved legepladsens grillbord. Legepladsen er omgivet af en lav, græsklædt vold og ligger ud til Damhusengens store naturområde med cykelstier, gangstier og boldbaner.
Kystagerparken
Cykelruten ender ved Kystagerparken, som ligger lige vest for Valbyparken. Her ligger Bjerget, som er kunstigt skabt af overskudsjord fra udgravninger i 1970'erne på Carlsberg i Valby og fra Ishøj og Hundiges indkøbscentre. På Bjergets top står "Solen", som er starten på Planetstien. Kystagerparken er et fredet område. Græsset bliver ikke slået, og de mange vilde planter, frø og blomster danner grundlag for et rigt dyreliv: insekter, spidsmus, sanglærker, ræve og tårnfalke. Informationstavler om dyr og planter finder du langs med stierne. Der er borde og bænke, men ingen toiletter.
Ruten Planetstien fra "Solen" på Bjergets top strækker sig 5,9 km. frem til solsystemets yderste planet, Pluto. Hver planet er placeret i korrekt afstand til hinanden ud fra måleforholdet 1 til 1 milliard. Du kan læse mere om planeterne på informationstavlerne. Bjerget er godt at kælke på og fint til drageflyvning om efteråret. Der er en balancebane ved foden af Bjerget for halvstore børn.
Opdateret den 21-11-13